Az állatorvoslás
nem mindennapi oldala

Dr. Seregi Antal

Lépcsavarodás

Kedveltem Brandont…

Egyike volt azon shar-pei-eknek, akik a rendelőben is barátságosak voltak, különösebb probléma nélkül lehetett őt vizsgálni, kezelni. Általában félévente hozta el gazdája egy kisvárosból, és szinte mindig ugyanazzal a problémával: 4-5 napja nem eszik lefogyott. Már szinte rutinszerűen vizsgáltuk –rettegve a veseamyloidosistól, mely a fajtára jellemző, nem gyógyítható betegség-, vért vettünk, ultrahangoztuk és mindig negatív eredményt kapunk. Ilyenkor összemosolyogtunk gazdájával és a tüzelő szukákra fogtunk mindent…

Szombaton délután csengett a telefon és a szokásos tünetekkel jelentkeztek be. Estefelé értek hozzám. Brandon a szokásosnál bágyadtabb volt, de így is barátságosan üdvözölt. „4 nappal ezelőtt többször hányt, azóta bágyadt és furcsán felhúzza a hasát”- panaszkodott gazdája. Kedden egy helyi állatorvos kolléga látta, hányáscsillapítót kapott, de mivel nem javult csütörtökön egy másik kollégához mentek, aki kullancs által terjesztett babesiosist feltételezett és ennek megfelelően kezelte.

 A láztalan kutya hasüregében jelentősen megnagyobbodott lép volt tapintható. Mivel babesiosis ellen már kezelték a lép megnagyobbodásának egyéb okát kellett keresnem, hát egy RTG felvételt készítettem.A felvételen a lép jelentős megnagyobbodása és helyzetváltozása volt látható.
Bár magam nem vagyok az ultrahang diagnosztikában különösebben jártas, a hasüreg vizsgálata során vizelettel telt hólyagot, normális szerkezetű veséket és egy jelentősen megnagyobbodott lépet találtam.

A lép Doppler vizsgálatával a szerv vérkeringésének teljes hiánya volt igazolható.
A diagnózis: lépcsavarodás. Meglehetősen ritka kórkép, mely a kórelőzménnyel és a klinikai tünetekkel teljesen összevág.
Meggyőztem a gazdit, hogy a legjobb lenne még este megoperálni, a megcsavarodott lépet eltávolítani. Beleegyezett.

Este 10 óra körül végeztünk a műtéttel, mely mindenben igazolt.

Mivel az altatás is komplikáció mentesen zajlott, megnyugodtam. Mikor Brandon felébredt és nem sokkal később kisétált a rendelőből, már a gazdi is nyugodtabb volt.
Másnap reggel kontrollra érkeztek, keveset evett, bélsár vizelet volt, már csak mosolyogtunk az előző hosszú estén és az izgalmakon.Korai volt. Kedd reggel ismét hívtak, nem eszik, nem iszik. Visszarendeltem és a kontroll ultrahang vizsgálat során gyakorlatilag nem láttunk vizeletet a húgyhólyagban.Azonnali vérvétel és laborvizsgálat következett, mely eredményéig kórházban kezeltük, infúzióztuk őt.
Délutánra megérkezett a laboreredmény: súlyos fokú veseelégtelenség. Az ismételt vizsgálattal újfent üres hólyagot találtunk a hasüregben. Anuria. A veseelégtelenség azon állapota, amikor egyik vese sem termel már vizeletet.
4 napig próbáltuk a vese működését újra indítani, sikertelenül. Az általános állapot romlása mellett az ismételt laborvizsgálat eredménye is a betegség súlyosbodását igazolta.

Amikor Brandon hányni kezdett kértem gazdáját, hogy engedje el. Elaltattam.

Azóta is sokat gondolkozom: kezdődő veseelégtelenség miatt hányt és a lépcsavarodás a hányás következménye volt vagy az altatás állította le a veseműködést? Megoperáltam volna ha tudom, hogy vesebeteg vagy az elhalt lép miatt kialakult intoxicatio viszi el? Az elhúzódó lépcsavarodás miatt lett intoxicatio, ami leállította a veseműködést? Mit kellett volna másképp tennem, hogy megmentsem?
Valószínűleg bárhogy döntök, Brandon meghal.

Kedveltem Brandont….Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is:


Kiemelt cikkek

Lépcsavarodás

Kedveltem Brandont…Egyike volt azon shar-pei-eknek, akik a rendelőben is barátságosa...

A mellékvese daganatai

A mellékvesék a vese körüli zsírszövetben találhat&oac...

Porckorongsérv

A porckorong (discus) a gerincoszlopban, a csigolyák teste közötti rugalmas kapcsolatot biztos...

Legfrissebb cikkek

A mellékvese daganatai

A mellékvesék a vese körüli zsírszövetben találhat&oac...

Gerinctörések

A gerinctörések kialakulását minden esetben valamilyen súlyos trauma előzi meg. Az esetek d...

Lépcsavarodás

Kedveltem Brandont…Egyike volt azon shar-pei-eknek, akik a rendelőben is barátságosa...