Az állatorvoslás
nem mindennapi oldala

Dr. Seregi Antal

Dunyha

Mindig kedveltem a nem mindennapi kutyaneveket…

Dunyhát, a pajkos magyar vizsla lányt a Futrinka Utca Kutyavédő és Kutyás Szabadidősport Egyesület fajtamentői találták és hozták hozzánk kivizsgálásra. Rutin dolognak tűnt: jó kedvű, kissé lesoványodott szuka kutya, nagy hassal. Biztos vemhes…

Az első meglepetés akkor ért, mikor az ultrahangvizsgálat során a magzatok helyett nagy mennyiségű szabad hasüregi tartalmat láttam. A második akkor, amikor a hasüreget megszúrva sötétzöld színű tartalmat szívtam le belőle. Az első gondolat: epeperitonitis, azaz a hasüregbe került szabad epe által kiváltott hashártyagyulladás. Hirtelen több kérdés merült fel bennem: 

  • Hogyha epeperitonitis, mitől ilyen vidám és jókedvű Dunyha? A hashártyagyulladások közül a legdurvább általános állapotromlással járó klinikai tüneteket a szabad epe által kiváltott folyamat okozza, Dunyha viszont jókedvű, vidám.
  • Honnan kerül az epe a hasüregbe, hisz az ultrahangvizsgálattal ép epehólyagot láttunk, a máj sérülésére vagy daganatára utaló jel nem volt?

Átbeszélve a kérdéseket és a kétségeket amellett döntöttünk a megtalálókkal , hogy a diagnosztika legjobb eszközéhez, a diagnosztikai laparotómiához( a hasüreg felnyitása diagnosztikai célból) nyúlunk, hisz bármi is a probléma, meg kell oldani.

A feltárás során kb.: 2 liternyi mennyiségű szabad hasüregi tartalmat távolítottunk el. Miután a hasüreget vizsgálhatóvá tettük elképedve tapasztaltuk, hogy lépet, a beleket, a csepleszt - mindent a hasüregben- nagy mennyiségű sötétzöld epe borít. Annak az esélye, hogy ezt maradék nélkül eltávolítsuk minimális, így a további hashártyagyulladás nem előzhető meg.

De honnan került az epe a hasüregbe? A máj alapos vizsgálata során daganatra, traumára utaló jelet nem láttunk, így az epeutakat vettük szemügyre. Ép epehólyag mellett a közös epevezetőn egy kb.: 3 mm hosszú repedést találtunk, melyen keresztül az epehólyag megnyomásával epe ürült a hasüregbe. Hogy mi okozta a repedést? Soha nem derül ki…

De legalább megvan a forrás, így tudunk tenni ellene! Az epevezető sérülését elláttuk, a szakadást bevarrtuk. De mi van, ha a szakadás helyén a hashártya gyulladása miatt zsugorodás alakul ki és az epevezető elzáródik? Az epe ismét nem jut a bélbe, az epehólyagban felhalmozódik és annak gyulladását, repedését idézheti elő. A probléma pedig kezdődik megint…Meg kell oldanunk az epe bélbe történő szabad áramlását!

Cholecystojejunostomia. Szép szó! Már rég vágytam rá, hogy egy ilyen műtétet csinálhassak! Nem mindennapos dolog, amikor az epehólyagot(cholecysta) a vékonybél egy részéhez( jejunum) szájaztatjuk(stoma), így biztosítva az epe szabad áramlását a bélbe. Igazi kihívás!

A kihívás mindig erőt ad, így a műtét elvégzése és a hasüreg többszöri átöblítése simán ment. A hasüreg zárása után Dunyha szépen ébredt, másnap legnagyobb csodálkozásunkra ismét vidám és pajkos volt. A naponkénti hasi ultrahangvizsgálaton már szabad hasüregi tartalmat nem láttunk, varratszedéskor hazaengedtük a kórházból.

2 hónappal később abban a szerencsében volt részem, hogy egy teljesen egészséges Dunyha kutyát ivartalaníthattam. Természetesen a kíváncsiság hajtott és a korábbi műtéti területet is alaposan szemügyre vettem. Öröm volt látni…

Dunyha azóta már szerető gazdához került, nevéhez méltóan bizonyosan ágyban alszik….Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is:


Kiemelt cikkek

Porckorongsérv

A porckorong (discus) a gerincoszlopban, a csigolyák teste közötti rugalmas kapcsolatot biztos...

Lépcsavarodás

Kedveltem Brandont…Egyike volt azon shar-pei-eknek, akik a rendelőben is barátságosa...

Dunyha

Mindig kedveltem a nem mindennapi kutyaneveket… Dunyhát, a pajkos magyar vizsla lányt...

Legfrissebb cikkek

Gerinctörések

A gerinctörések kialakulását minden esetben valamilyen súlyos trauma előzi meg. Az esetek d...

Lépcsavarodás

Kedveltem Brandont…Egyike volt azon shar-pei-eknek, akik a rendelőben is barátságosa...

Dunyha

Mindig kedveltem a nem mindennapi kutyaneveket… Dunyhát, a pajkos magyar vizsla lányt...