Az állatorvoslás
nem mindennapi oldala

Dr. Seregi Antal

Szemhéjszéli daganat

Buksi kutyát 1 hónapja hozta hozzánk tulajdonosa, mert jobb szeme régóta váladékozik. Buksi 12 éves, cocker spaniel, kan jobb felső szemhéján kb 2 éve növekszik egy daganatszerű képlet, mely eltávolításától a tulajdonosok az állat idős kora miatt nagyon tartottak. A fizikális vizsgálat során Buksi kutya általános állapota korához képest kifejezetten jónak bizonyult, melyet a vérvizsgálattal és ultrahang vizsgálattal is alátámasztottunk, áttétek képződésére utaló jelet nem találtunk, így a tulajdonost megnyugtatva a szemhéjszéli daganat eltávolítását javasoltuk.

Néhány nap gondolkodást követően már a műtétre is sor került.
A szemhéjszéli daganatok eltávolításának legfontosabb követelménye, hogy az elváltozást úgy távolítsuk el, hogy a szemhéjszél épen maradjon. Ez elengedhetetlen feltétele a tökéletes működésnek és a szaruhártya épségének megóvásához.

Ebben az esetben ez nem volt egyszerű feladat. A felső szemhéjon található kifekélyesedett daganat gyakorlatilag a külső és a belső szemzug közötti szemhéjszél nagy részét érintette, így eltávolítását csak egy plasztikai műtéttel lehetett megoldani, ráadásul a szemhéjszél középső részén egy burjánzó képlet is látható volt, melyet a daganattal együtt, egy időben kellet eltávolítanunk.A műtétet altatásban végeztük, mely során a szemhéj és a kötőhártyazsák fertőtlenítését követően a kifekélyesedett daganatot eltávolítottuk, majd a szemhéjszéli elváltozást is kimetszettük. Ezt követően egy speciális metszéssel a homlok bőréből u.n.: eltolásos technikával daganat helyére ép bőrt húztunk, melyet csomós varratokkal rögzítettünk.A seb védelméről a varratszedésig gallér felhelyezésével gondoskodtunk.

A műtétet követő kontroll vizsgálatok során a váladékozás mértéke napról napra csökkent, majd 10 nappal a műtétet követően a varratokat enyhe bódításban eltávolítottuk.Buksi kutya 10 nap alatt gyógyult.A fenti eset tanulsága a tulajdonos számára is egyértelmű volt: daganatos elváltozások eltávolítását a felismerést követően lehető leggyorsabban el kell végezni csökkentve a beavatkozás nagyságát és kockázatát.
Hisz Buksi sem lesz fiatalabb…Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is:


Kiemelt cikkek

Dunyha

Mindig kedveltem a nem mindennapi kutyaneveket… Dunyhát, a pajkos magyar vizsla lányt...

A szájüreg daganatai

A szájüregben előforduló daganatok a daganatos betegségek gyakoriságát vizsgáló statiszt...

Legg-Perthes kór

Legg-Calve-Pertes kórnak nevezzük kistestű kutyákban a combcsontfej nem fert...

Legfrissebb cikkek

Gerinctörések

A gerinctörések kialakulását minden esetben valamilyen súlyos trauma előzi meg. Az esetek d...

Lépcsavarodás

Kedveltem Brandont…Egyike volt azon shar-pei-eknek, akik a rendelőben is barátságosa...

Dunyha

Mindig kedveltem a nem mindennapi kutyaneveket… Dunyhát, a pajkos magyar vizsla lányt...