Az állatorvoslás
nem mindennapi oldala

Dr. Seregi Antal

A szaruhártyafekély

A szaruhártya ( cornea) a szemgolyó elülső, 0,8-1 mm vastag, átlátszó rétege.
A gyógyászatban különleges jelentőségét az adja, hogy az egyetlen „szerv”, mely sejtjeinek tápanyagokkal történő ellátása nem vérerek által, hanem a sejtek közötti un.: diffúzió útján történik. A corneát felépítő sejtek közötti szoros kapcsolatnak köszönhetően a sejtek közötti állomány gyakorlatilag elhanyagolható. Ezzel magyarázható a szaruhártya átláthatósága.

A szaruhártya sérülésének leggyakoribb oka - a külső traumák mellett-, az arra hajlamos kutyákban (shar-pei, bulldog, mopsz, stb.)- ritkán macskában - az alsó és /vagy felső szemhéjak befelé fordulása (entropium). Ennek következtében a szemhéj széli részén található pillaszőrök a szaruhártyát folyamatosan irritálják, mely fájdalommal jár. A fájdalom következtében egy izomköteg a szemgolyót reflexesen a szemüreg mélyére húzza, megszüntetve ezáltal a szemhéjak alátámasztását, ami a pillaszőrök további befelé fordulásához vezet. Tetézi a bajt, ha az állat a fájdalom miatt a területet folyamatosan vakarja, dörzsöli.
A szaruhártya sérülésére utaló legfontosabb tünet a fájdalom következtében kialakuló hunyorgás, fénykerülés, a szem kaparása, az állat környezetében található tárgyakhoz való dörzsölése.

A traumák következtében a szaruhártya felszíne enyhébb-súlyosabb mértékben sérülhet (szaruhártya fekély, ulcus corneae). A fekély súlyosságát az alapján határozzuk meg, hogy a cornea 5 szövettani rétege közül hány réteg sérül. Abban az esetben, ha csak a legelülső hámréteg folytonossága szakad meg felületes fekélyről (ulcus corneae superficialis), míg ha az 5 rétegből legalább 3 sérül, mély fekélyről (ulcus corneae profundus) beszélünk. Mind az 5 réteg sérülése a szaruhártya átlyukadásához vezet (perforatio corneae).

A szaruhártya sérülékenysége miatt a szemészeti vizsgálat legfontosabb eleme a cornea sérüléseinek vizsgálata, melyet egy speciális festéknek (fluoreszcein festék) a könnyfilmbe juttatásával végzünk. Ez a festék nem tapad meg az ép szaruhártyán, onnan vízzel kimosható, míg a sérülés esetén el nem távolítható, így a felületes fekély területét zöldre festi.

A felületes, kis kiterjedésű szaruhártya fekélyek gyógykezelése a kiváltó ok megszüntetését követően általában fájdalomcsillapító szemcseppek és a hámosodást elősegítő szemkenőcsök alkalmazásával megoldható.

A relatív rossz táplálékellátás miatt bármilyen regeneratív folyamat lényegesen lassabban zajlik, mint a szervezet más, vérerekkel ellátott részében. Ezért a nagy kiterjedésű felületes ill. a mély szaruhártya sérülések ellátásának legfontosabb mozzanata a regeneráció alapjául szolgáló vérellátás megteremtése.

Ezt nagy kiterjedésű, felületes sérülések esetén a 3. szemhéjból képzett un.: 3. szemhéj lebeny kialakításával érhetjük el. A műtét során a 3. szemhéj belső felületét megkaparjuk, ezáltal serkentve annak vérellátását és néhány varrat behelyezésével a felső szemhéj belső felületéhez öltjük. Ez a lebeny kettős célt szolgál: védi a szaruhártyát a további sérüléstől és megteremti a regeneráció alapjául szolgáló vérellátottságot. A varratokat és a lebenyt általában 10-14 nap után eltávolítjuk, mely idő alatt szemcseppekkel és kenőcsökkel a szemet folyamatosan kezeltetjük. Ez idő alatt a fekély általában gyógyul, a szaruhártyán heg( pannus) alakul ki. A heg teljes feltisztulásáig - folyamatos kontroll mellett – a tulajdonos a szemet még hetekig csöpögteti.

Mély szaruhártya fekély esetén nem elegendő a 3. szemhéj lebeny kialakítása, ilyenkor a corneát „ megfoltozzuk”. Ennél a műtétnél egy, a kötőhártyából kialakított lebenyt forgatunk a szaruhártyára és a fekély széléhez öltésekkel rögzítjük ezzel akadályozva meg a perforatiot és teremtve meg a vérellátottságot. A nyeles kötőhártya lebenyt ezt követően 3. szemhéj lebeny kialakításával védjük. 14-16 nap után a 3. szemhéj varratait eltávolítjuk, a nyeles lebeny nyelét átvágjuk, így mesterségesen alakítunk ki szaruhártya heget. A pannus felszívódását - szemcseppek folyamatos adása mellett – rendszeresen kontroláljuk.

A szaruhártya sérülések ellátása csak a szem épségének megóvását szolgálja, minden esetben elengedhetetlen a sérülés kiváltó ok (pl.: entropium) vizsgálata, szükség esetén műtéti megoldása.Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is:


Kiemelt cikkek

Lépcsavarodás

Kedveltem Brandont…Egyike volt azon shar-pei-eknek, akik a rendelőben is barátságosa...

Dunyha

Mindig kedveltem a nem mindennapi kutyaneveket… Dunyhát, a pajkos magyar vizsla lányt...

A szájüreg daganatai

A szájüregben előforduló daganatok a daganatos betegségek gyakoriságát vizsgáló statiszt...

Legfrissebb cikkek

Gerinctörések

A gerinctörések kialakulását minden esetben valamilyen súlyos trauma előzi meg. Az esetek d...

Lépcsavarodás

Kedveltem Brandont…Egyike volt azon shar-pei-eknek, akik a rendelőben is barátságosa...

Dunyha

Mindig kedveltem a nem mindennapi kutyaneveket… Dunyhát, a pajkos magyar vizsla lányt...