Az állatorvoslás
nem mindennapi oldala

Dr. Seregi Antal

A gerinc daganatos megbetegedései

A daganatos megbetegedések igen ritkán jelentkeznek a gerincoszlopot, a gerincvelőt érintő formában, ekkor azonban komoly kihívás elé állítják a beteget, a tulajdonost és az állatorvost egyaránt.

Kialakulásuk alapján megkülönböztetjük a gerincoszlop, gerincvelő önálló daganatos megbetegedését valamint az egyéb daganatokból kialakuló áttétek kialakulását ezeken a területeken.

Míg az utóbbi esetben az elsődleges daganat eltávolítását, szövettani vizsgálatát követően az áttétes daganatok kemoterápiás/ sugárterápiás gyógykezelési lehetősége merül fel elsődlegesen, addig a primer gerincdaganatok kialakulása esetén annak pontos lokalizációját, a gerincoszlop alkotóelemeinek érintettségének maghatározását követően a daganat műtéti eltávolítására is sor kerülhet.A klinikai tünetek kialakulása sokféle lehet, szinte minden esetben egy folyamatosan rosszabbodó, idegrendszeri tünetek súlyosbodásával járó, gyakran azonos oldali mellső és hátsó végtagot érintő neurológiai kiesést tapasztalunk. A klinikai tünetek alapján azonban a gerinc daganatos megbetegedései nem különíthetőek el a hasonló kórlefolyású degeneratív megbetegedésektől (pl.: porckorongsérv). Így a diagnózis pontos felállításához kiegészítő vizsgálatokra mindenképpen szükség van. Ezek közé tartozik a natív röntgenvizsgálat, de mivel a gerincvelő környéki, a csontvázat nem érintő daganatok többnyire nem adnak röntgenárnyékot, ezért az egyszerű röntgen vizsgálaton túl egyéb képalkotó eljárásokra, kiegészítő vizsgálatokra is szükség lehet.

A háziállatok esetén a klinikai tünetek megjelenése a tulajdonosok számára sokszor olyan lassú folyamat, melyet szinte a mindennapok során észre sem vesznek. Az esetek döntő többségében már csak akkor jelentkeznek a szakellátást biztosító állatorvosnál, amikor már súlyos neurológiai tünetek alakulnak ki és a klinikai és kiegészítő vizsgálatok alapján a gyógyulás prognózisa kedvezőtlen. Míg a gerincvelő védelmét ellátó csontos váz, a gerinccsatorna fontos védelmi szerepe megkérdőjelezhetetlen, addig a daganatos megbetegedések esetén már viszonylag kis méretű tumorok keletkezésekor is markáns tünetek kialakulásához vezethet szilárdsága, hiszen a gerincvelő nem tud kitérni a növekvő daganat elől. Ez az oka annak, hogy olyan kisméretű tumorok esetében is számolhatunk klinikai tünetekkel, melyek a szervezetben sehol máshol nem okoznának problémát. A prognózist rontja az a tény is, hogy ezek a betegségek általában idült lefolyásúak (annak ellenére, hogy a tünetek sokszor hirtelen keletkeznek és gyorsan romlanak). Ezért fontos, hogy kedvencünkkel mindenképpen már az első tünetek jelentkezésekor keressük fel kezelő állatorvosunkat!A diagnózis felállítását követően az elsődleges gerincdaganatok esetén azok műtéti feltárása, lehetséges eltávolítása a gyógykezelés első és egyben legfontosabb lépése. A gerincvelő összenyomatásának megszüntetése a neurológiai funkció helyreállásának az alapfeltétele, de mivel a gerincvelő rendkívül rossz regenerációs képességekkel rendelkezik, így a már kialakult tünetek javulására nem minden esetben számíthatunk.! A műtétet követően az eltávolított kóros szövetszaporulatot a pathológiában jártas kollégáink szövettani vizsgálattal tovább vizsgálják, meghatározzák pontos eredetét és jó- vagy rosszindulatú voltát. A szövettani diagnózist követően a daganatterápia további részét képezheti a beteg állat kemoterápiás vagy sugárterápiás kezelése, mellyel az esetleg a műtéti területen maradt daganatsejtek további szaporodása, távoli áttétek kialakulása megelőzhető.


Mindezek által a gerincoszlopot érintő daganatos megbetegedések a neurológiai betegségek azon részét képezik, melyek diagnosztikája és gyógykezelése során a beteg állat elvesztése – még a sikeresen elvégzett műtéti beavatkozás után is – a többi neurológiai megbetegedéshez képest nagyobb eséllyel fordulhat elő. Ezért a diagnosztizált daganatos megbetegedésben szenvedő beteg állat gyógykezelése, utókezelése nemcsak a beteget, de a gondos tulajdonost és az állatorvost is próbára teszi térben és időben, anyagilag és érzelmileg egyaránt…Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is:


Kiemelt cikkek

A mellékvese daganatai

A mellékvesék a vese körüli zsírszövetben található szervek, melyek kéregállományában...

Legg-Perthes kór

Legg-Calve-Pertes kórnak nevezzük kistestű kutyákban a combcsontfej nem fert...

Dunyha

Mindig kedveltem a nem mindennapi kutyaneveket… Dunyhát, a pajkos magyar vizsla lányt...

Legfrissebb cikkek

Gerinctörések

A gerinctörések kialakulását minden esetben valamilyen súlyos trauma előzi meg. Az esetek d...

Lépcsavarodás

Kedveltem Brandont…Egyike volt azon shar-pei-eknek, akik a rendelőben is barátságosa...

Dunyha

Mindig kedveltem a nem mindennapi kutyaneveket… Dunyhát, a pajkos magyar vizsla lányt...