Az állatorvoslás
nem mindennapi oldala

Dr. Seregi Antal

Az elülső lábtőízület lazasága

Az elülső lábtőízület lazasága (carpal laxity) általában nagy növekedési erélyű ill. hirtelen növekvő kutyákban kialakuló, átmeneti mozgászavarral járó megbetegedés.

Gyakran találkozunk ezzel a megbetegedéssel olyan kutyáknál, akik rossz tartási körülmények közül kerülnek új tulajdonoshoz, aki a korábbi etetéshez képest lényegesen jobb minőségű és nagyobb mennyiségű táppal eteti állatát ill olyan tulajdonosok és állataik esetében, amikor a tulajdonos az „egészséges növekedés miatt” a csúcsminőségű tápok etetése mellett nagy mennyiségű táplálék kiegészítőt ad állatának. Ennek következtében az állat csontozata hirtelen növekedésnek indul és ezzel a növekedési intenzitással elsősorban a mellső végtag csontjaival párhuzamosan futó inak nem tudnak lépést tartani. Ez azt eredményezi, hogy az elülső lábtőízület nyújthatósága korlátozottá válik.

A betegségre jellemző, hogy az ébren klinikai tüneteket mutató állatok altatásban történő vizsgálata (az izmok ellazulása miatt)valamint az érintett végtagról készült röntgen vizsgálat mindig negatív eredménnyel zárul, a csontozatban rendellenesség nem mutatható ki.

A diagnózis felállítása során a legfontosabb, hogy kizárjuk a szintén fiatal állatokra jellemző, a csövescsontok növekedési zónájának lezáródásából adódó végtagdeformitást.

A gyógykezelés alapja minden esetben a takarmányozás megváltoztatása, a nagy energia és fehérje tartalmú tápok elhagyása, kifejezetten rossz minőségű, alacsony beltartalmi értékű táp etetése a normál végtagállás kialakulásáig, a magas vitamin és ásványi anyag tartalmú táplálék kiegészítők elhagyása, az állat visszafogott etetése a teljes testnagyság eléréséig.Súlyosabb esetben a végtag átmeneti ideig tartó, kötéssel való rögzítése is szükségessé válhat.Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is:


Kiemelt cikkek

A szájüreg daganatai

A szájüregben előforduló daganatok a daganatos betegségek gyakoriságát vizsgáló statiszt...

Lépcsavarodás

Kedveltem Brandont…Egyike volt azon shar-pei-eknek, akik a rendelőben is barátságosa...

Porckorongsérv

A porckorong (discus) a gerincoszlopban, a csigolyák teste közötti rugalmas kapcsolatot biztos...

Legfrissebb cikkek

Gerinctörések

A gerinctörések kialakulását minden esetben valamilyen súlyos trauma előzi meg. Az esetek d...

Lépcsavarodás

Kedveltem Brandont…Egyike volt azon shar-pei-eknek, akik a rendelőben is barátságosa...

Dunyha

Mindig kedveltem a nem mindennapi kutyaneveket… Dunyhát, a pajkos magyar vizsla lányt...