Az állatorvoslás
nem mindennapi oldala

Dr. Seregi Antal

A műtéti területen kialakult vérzés

A sebészeti beavatkozások velejárója a vérzés megjelenése. A műtéti területen ezt a kisebb vérző erek esetén kauterizációval, a nagyobb erek esetén lekötéssel megszüntetjük.
Az ébredést követően azonban a vérnyomás emelkedésével a műtét során nem vérző kapillárisokból, kisebb erekből vér kerülhet a műtéti területre, a bőr alatti kötőszövetbe, ahol bevérzést vagy a sebszéleken megjelenő szivárgó vérzést okozhat.Amennyiben a műtét utáni vérzés testüregben alakul ki, a kialakuló vérfogyottság az állat bágyadtságát, fáradékonyságát, ritka esetben halálát okozhatja.

A műtétet követő napon elengedhetetlen kontrollvizsgálat során ez egyértelműen kizárható, szükség esetén a műtéti terület ismételt feltárásával megszüntethető.
Izületi műtétek esetében az izületben kialakuló vérzés annak duzzanatát, fájdalmasságát, extrém esetben az alatta lévő terület keringési zavarát okozhatja.
A bőr alatti kötőszövet bevérzése általában nem jelentős mértékű, spontán, a varratszedés idejére felszívódik, funkcionális zavart nem okoz.
A sebszéleken megjelenő vérzést nyomókötés felhelyezésével, a seb vérzéscsillapító oldattal való átöblítésével, végső megoldásként ismételt műtéti feltárásával csillapíthatjuk.Évente 1000 műtétből 2-3 esetben fordul elő.Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is:


Kiemelt cikkek

A mellékvese daganatai

A mellékvesék a vese körüli zsírszövetben található szervek, melyek kéregállományában...

Legg-Perthes kór

Legg-Calve-Pertes kórnak nevezzük kistestű kutyákban a combcsontfej nem fert...

Porckorongsérv

A porckorong (discus) a gerincoszlopban, a csigolyák teste közötti rugalmas kapcsolatot biztos...

Legfrissebb cikkek

Gerinctörések

A gerinctörések kialakulását minden esetben valamilyen súlyos trauma előzi meg. Az esetek d...

Lépcsavarodás

Kedveltem Brandont…Egyike volt azon shar-pei-eknek, akik a rendelőben is barátságosa...

Dunyha

Mindig kedveltem a nem mindennapi kutyaneveket… Dunyhát, a pajkos magyar vizsla lányt...