Az állatorvoslás
nem mindennapi oldala

Dr. Seregi Antal

120

Az állatorvoslás a mai Magyarországunkban igen érdekes helyet foglal el szolgáltatások piacán.

 Az állami állategészségügyi ellátás megszűnésével az állatorvosi vállalkozásokban a humán állami gyógyászathoz képest – ami elvileg a társadalombiztosítás által finanszírozott- a beteg állat tulajdonosának az állategészségügyi szolgáltatásért fizetnie kell. Sajnos ez néha még abban a környezetben sem megszokott, amikor az emberek saját betegségeikkel az állami ellátás helyett privát orvosi ellátást keresnek fel és ott természetesnek tűnik, hogy az orvosi szolgáltatásnak ára van. Miért lenne ez másképp egy magánállatorvosi praxisban?

Ami még ennél is meglepőbb, hogy sok esetben azért, mert fizetni kell a szolgáltatásért azonnali eredményt, gyógyulást vár el a tulajdonos. Pedig a gyógyuláshoz néha nem kevés idő kell…

Szürke Farkas a 9 éves husky keverék kutya 4 napos csavargás után érkezett haza. Gazdája konstatálta, hogy a bal hátsó lábára sántít, így elhozta rendelőnkbe, ahol egy alapos vizsgálat után – mely során érdembeli elváltozást nem találtunk- fájdalomcsillapítókat adtunk neki és haza engedtük. Néhány nap után gazdája jelezte, hogy a kutya állapota nemhogy javulna, rosszabbodik. A kifejezett gerinctájéki fájdalmasság miatt myelographiát( gerincfestést) javasoltunk, mely során az utolsó ágyék és első keresztcsonti csigolya magasságában gerincvelő összenyomatást diagnosztizáltunk ( ld.: caudaequinacompressio). A sikeres műtétet követően néhány napon belül a fájdalom enyhült, együtt örültünk a gazdival.

Ám az öröm nem tartott sokáig. Szürke Farkas 5 nappal a műtéte után a kocsiba ugrás közben felsírt és mire a rendelőbe ért a fájdalomtól fel sem tudott állni. A kórházi felvételt követően fájdalomcsillapítók, antibiotikumok adását kezdtük meg és mivel a műtéti területen klinikai és RTG vizsgálattal sem találtunk a fájdalmat magyarázó elváltozást Kaposvárra, MRI vizsgálatra vittük. 2 nappal később meglepődve olvastuk az eredményt: a 9.-10.( Th9-Th10 ) hátcsigolyák valamint a 7 ágyéki és az 1. keresztcsonti csigolyák ( L7-S1 ) közötti porckorong gyulladásos elváltozása ( ld.: discospondylitis ) mellett a 11. és a 12. hátcsigolya magasságában ( Th 11-Th12 ) a gerincvelőt összenyomó daganatos elváltozás volt látható. Mivel a porckorongok gyulladása megmagyarázta a gerinctájéki fájdalmasságot, annak kezelése és a fájdalom további csillapítása volt az első teendőnk. Néhány nappal a fájdalom enyhülését követően a gerincvelőt összenyomó daganatot műtétileg eltávolítottuk. Ezt követően Szürke Farkas még további 60 napot töltött a kórházban. A lábadozása napról napra szépen alakult. Betegségének 90. napján hazaadtuk és a gyógyszerek további adása mellett állapotát hetente ellenőriztük.

Szürke Farkas az első klinikai tünetek jelentkezéséhez képest 120 napra meggyógyult.

Két tucatnyi röntgen, myelographia, MRI, két gerincműtét, halom gyógyszer, ápolás és gondoskodás.
Ez kellett a gyógyuláshoz.

Valamint bizalom.

…és 120 napnyi türelem…Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is:


Kiemelt cikkek

A mellékvese daganatai

A mellékvesék a vese körüli zsírszövetben található szervek, melyek kéregállományában...

Porckorongsérv

A porckorong (discus) a gerincoszlopban, a csigolyák teste közötti rugalmas kapcsolatot biztos...

Lépcsavarodás

Kedveltem Brandont…Egyike volt azon shar-pei-eknek, akik a rendelőben is barátságosa...

Legfrissebb cikkek

Gerinctörések

A gerinctörések kialakulását minden esetben valamilyen súlyos trauma előzi meg. Az esetek d...

Lépcsavarodás

Kedveltem Brandont…Egyike volt azon shar-pei-eknek, akik a rendelőben is barátságosa...

Dunyha

Mindig kedveltem a nem mindennapi kutyaneveket… Dunyhát, a pajkos magyar vizsla lányt...