Az állatorvoslás
nem mindennapi oldala

Dr. Seregi Antal

A rekeszsérv

A rekeszizom (diaphragma ) a hasüreget és a mellüreget egymástól elhatároló, mindkét oldalán savóshártyával borított izomlemez. Ez a képlet biztosítja, hogy a hasüregi szervek ne kerülhessenek a mellüregbe. A rekeszizom centralis részén lép át a mellüregből a hasüregbe a nyelőcső (oesophagus), a hasi aorta (aorta abdominalis) és a bolygóideg (nervus vagus) ill tér vissza a hasüregből a mellüregbe a szívig a hátulsó üresvéna (vena cava caudalis).

A rekeszizom veleszületett vagy szerzett sérülése, folytonosság hiánya következtében a hasüregi szervek a mellkasba nyomulnak, és összenyomják a tüdőt. Ennek következtében a tüdő nem képes a mellkas mozgását követni és elsősorban a belégzés folyamata korlátozottá válik.

  • A fejlődési rendellenesség következtében kialakuló veleszületett rekeszsérv (hernia diaphragmatica congenitalis ) általában fiatal állatokban, alapvetően kétféle formában jelenik meg: az egyik formában a rekeszizom kisebb-nagyobb, a teljes vastagságára kiterjedő folytonossághiánya következtében a hasüregi szervek egy része a mellüregbe nyomul (valódi veleszületett rekeszsérv, hernia diaphragmatica congenitalis vara ).
  • A másik esetben a nyelőcső rekeszen át történő haladása körül a rekesz rétegeiből csak a savóshártya kettőzet található meg, aminek a következtében ezen a területen a rekesz határoló funkciója gyengül, a hasüregi szervek(elsősorban a gyomor) a nyelőcső rekeszizomban található részén keresztül a mellüregbe türemkedik (hiatus hernia ).
  • A traumás eredetű rekeszsérv (hernia diaphragmatica traumatica) minden esetben valamilyen sérülést követően alakul ki. A rekesz folytonossága a sérülés következtében megszakad és az így kialakult sérvkapun keresztül a hasüregi szervek a mellüregbe előesnek. A betegség kórjóslata a trauma következtében kialakuló egyéb szervi sérülések miatt (máj-, léprepedés, tüdőzúzódás stb.) kifejezetten rossz. Az esetek döntő többségében az állatok súlyos általános állapotban kerülnek a rendelőbe, a diagnózis felállítását és a vérkeringés stabilizálását követően a traumás eredetű rekeszsérv azonnali műtéti ellátást igényel.
  • Találkoztunk már olyan esettel is, amikor a tulajdonos a macskáját a traumát követően nem azonnal hozta az állatot ellátásra, ezért a traumás rekeszsérv diagnózisát néhány hónappal a sérülés után állítottuk fel (idült rekeszsérv, hernia diaphragmatica chronica). Ebben az esetben mérlegelni kell, hogy a hónapok alatt kialakult és stabilizálódott állapotot megbolygatjuk-e egy műtéttel vagy változatlanul hagyjuk. A műtét kockázatát ebben az esetben – a tulajdonossal való egyeztetést követően - nem vállaltuk.

Mindhárom rekeszsérv forma meglehetősen ritkán fordul elő. A diagnózis felállítása a kórelőzmény, a klinikai tünetek a mellkas röntgenvizsgálata, a hasüreg ultrahangos vizsgálata alapján lehetséges.A rekeszsérv műtéti ellátása során a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a hasüreg megnyitását követően a sérvkapun keresztül levegő kerül a mellüregbe, ezáltal az állat spontán légzése leáll, így a műtét teljes ideje alatt asszisztált lélegeztetésre van szüksége.A műtét során a mellkasba előesett szerveket reponáljuk, a rekesz folytonosság hiányát megszüntetjük és a mellkasban lévő szabad levegőt eltávolítjuk, ezzel biztosítva az állat spontán légzését. A műtétet követő napokban legfontosabb feladat a vérkeringés és a légzés folyamatos, kórházi körülmények közötti kontrolálása.Az idejében felismert és megfelelően ellátott veleszületett rekeszsérv jó eséllyel gyógyítható, a traumás eredetű sérv ellátásának eredményességét általában az egyéb szervek sérülése határozza meg.Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is:


Kiemelt cikkek

Porckorongsérv

A porckorong (discus) a gerincoszlopban, a csigolyák teste közötti rugalmas kapcsolatot biztos...

Legg-Perthes kór

Legg-Calve-Pertes kórnak nevezzük kistestű kutyákban a combcsontfej nem fert...

A szájüreg daganatai

A szájüregben előforduló daganatok a daganatos betegségek gyakoriságát vizsgáló statiszt...

Legfrissebb cikkek

Gerinctörések

A gerinctörések kialakulását minden esetben valamilyen súlyos trauma előzi meg. Az esetek d...

Lépcsavarodás

Kedveltem Brandont…Egyike volt azon shar-pei-eknek, akik a rendelőben is barátságosa...

Dunyha

Mindig kedveltem a nem mindennapi kutyaneveket… Dunyhát, a pajkos magyar vizsla lányt...