Az állatorvoslás
nem mindennapi oldala

Dr. Seregi Antal

Elülső kereszteződőszalag szakadás

Kutyák és macskák egyik leggyakoribb ortopédiai elváltozása a hátulsó végtagokon a térdízületben található elülső kereszteződőszalag szakadása. A betegség alapvetően kétféle módon alakulhat ki:

Az örökletes hajlamosító tényezők következtében fokozatosan vongálódó szalag enyhébb-súlyosabb fokú sántaságot okoz (részleges szalagszakadás, ruptura ligamenti cruciati genum partialis), és az idő előre haladtával vagy egy krónikus ízületgyulladást (arthristis genum) tart fenn vagy egy trauma következtében teljesen elszakad.

A szalag szakadása traumás behatásra természetesen kialakulhat hajlamosító tényezőktől mentes állatokban is. Ezekben az esetekben a térdízület túlnyújtása vagy túlzott rotációja a szalagszakadás leggyakoribb oka.

Mindkét esetben térdízületi instabilitás alakul ki, mely az ízület rendellenes mozgását és elhúzódó gyulladását eredményezi.A klinikai tüneteket a traumát követő a hirtelen kialakuló sántaság uralja, mely általában néhány napon belül enyhül, az állat esetleg rövidebb-hosszabb időre sántaságmentessé válik.Az ellátás hiányában minden esetben bekövetkező idült ízületgyulladás következtében térdízületi elváltozások, felrakódások (exostosis), medialis meniscusporc sérülés alakul ki, ami miatt a sántaság enyhébb-súlyosabb mértékben visszatér.

A klinikai vizsgálat során friss sérülés esetén a térdízület fájdalmas, duzzanata, folyadékkal való teltsége tapintható, a sípcsont és a combcsont egymáshoz képest előre-hátra elmozdítható (fiók-tünet) illetve a bokaízület hajlítása következtében a sípcsonti taraj előre felé elmozdul (tibia kompressziós tesz). A régebbi eredetű sérülés esetén a térdízület fájdalmassága, duzzanata csökken, de a fiók-tünet és a tibia kompressziós teszt általában kiváltható. Előrehaladott esetben, amikor jelentős mennyiségű felrakódás található már az ízületben, a rendellenes mozgathatóság az ízületi tok megvastagodása miatt nem egyértelműen váltható ki.

Amennyiben a hátulsó végtag sántaság oka a térdízületi elülső kereszteződőszalag szakadása a diagnózis felállítását követő, időben elvégzett és jól kiválasztott műtét az állatok sántaságmentes gyógyulását eredményezhetik.A műtét elvégzésével azonban a gyógyulás folyamata nem fejeződik be, a műtétet követően átlagosan 4-6 hét rehabilitációs időszak következik, mely során az állat szigorú mozgáskorlátozása majd fokozatos terhelése esetleg fizioterápiája vezet a teljes gyógyuláshoz.

Elülső kereszteződőszalag szakadás - műtéti technikák ismertetése

A szalagszakadás következtében kialakuló folyamat rosszabbodó, progrediáló jellegű, mely rosszabbodást a térdízület műtéti feltárásával, a szakadt szalagdarabok és a levált porc eltávolításával valamint a kereszteződőszalag pótlásával jelentősen lassíthatunk.Az elülső kereszteződőszalag szakadás műtéti gyógykezelésére számos technikát dolgoztak ki, melyeket alapvetően 4 csoportba sorolhatunk:

Az un.: extracapsularis technikák közül a leggyakrabban végzett műtét az u.n.: lateralis antirotációs varrat behelyezése. A beavatkozás során a térdízületet az ízületi tokon kívül elhelyezett, speciálisan vezetett sebészeti varróanyag segítségével stabilizáljuk. Ez a varrat megakadályozza a fióktünet kialakulását és a térdízület befelé történő rotációját. Ezt a műtéti technikát elsősorban kistestű állatokon alkalmazzuk, ahol az egyéb műtéti technikák kivitelezése –az állat nagysága miatt - nem oldható meg.

A szakadt szalag tényleges pótlása, mely történhet sebészeti varróanyaggal (xenograft plasztika) vagy a széles combpólyából vett ínszalaggal (autograft plasztika).

Az utóbbi 25 év egyik legnagyobb előrelépését jelentette a kereszteződőszalag szakadás műtéti megoldásában az amerikai származású Barclay Slocum által kifejlesztett műtéttechnika, mely alapja a szakadásra hajlamosító tényezők és a szalagra ható fizikai erők vizsgálata. Barclay Slocum olyan műtéti technikát dolgozott ki, mellyel a térdízületet az elülső kereszteződőszalagra ható erőkhöz igazítja. Vizsgálatai alapján a sípcsont ízületi felszínének meredeksége (tibia plató szög, tibial plateau angle, TPA) és az elülső kersztezőszalag szakadása között egyértelmű összefüggés mutatható ki. A műtét alapja, hogy a sípcsont ízületi felszínét a sípcsontból kivágott ék, majd azt követő lemezes osteosynthesis segítségével a sípcsont hossztengelyére megközelítőleg merőlegesre állítja be, csökkentve ezáltal a szalagra ható erőket (cranial wedge tibial osteotomy, CWTO).Ezt a technikát továbbfejlesztette: a sípcsonti ízületi felszín szögellésének korrekcióját egy speciális félkör alakú fűrész segítségével, az ízületi felszínt is magába foglaló sípcsonti részlet kivágásával, elforgatásával és rögzítésével oldatta meg (tibial plateau leveling osteotomy, TPLO).

Az utóbbi évek újítása a Slobodan Tepic által kidolgozott technika, mely a térdízületet alkotó szalagrendszert úgy alakítja át, hogy a térdízületre ható erők változnak meg és alakulnak a térdízülethez (Tibial Tuberosity Advancement, TTA).Mivel az eljárás még egészen új hosszú távú eredményessége még nem teljes körűen ismert.Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is:


Kiemelt cikkek

Lépcsavarodás

Kedveltem Brandont…Egyike volt azon shar-pei-eknek, akik a rendelőben is barátságosa...

A mellékvese daganatai

A mellékvesék a vese körüli zsírszövetben található szervek, melyek kéregállományában...

Dunyha

Mindig kedveltem a nem mindennapi kutyaneveket… Dunyhát, a pajkos magyar vizsla lányt...

Legfrissebb cikkek

Gerinctörések

A gerinctörések kialakulását minden esetben valamilyen súlyos trauma előzi meg. Az esetek d...

Lépcsavarodás

Kedveltem Brandont…Egyike volt azon shar-pei-eknek, akik a rendelőben is barátságosa...

Dunyha

Mindig kedveltem a nem mindennapi kutyaneveket… Dunyhát, a pajkos magyar vizsla lányt...